Gondolat egy énekórán: alapítsunk zenekart! - Interjú a Look Up! együttessel

"A Look Up! zenekar egy tipikus garázsbanda, 4 lelkes fiatallal." - Jellemzi magukat Bolyki Barnabás, a banda énekese és (egyik) gitárosa. 

Hogyan alakult a zenekar, milyen céllal?

Négy évvel ezelőtt történt, 2014-ben. A bátyámék zenekarát hallgattuk egy énekórán, utána jött a gondolat, hogy milyen király lenne, ha lenne egy sajátunk is – és igazából ennyi. Gondolkoztunk, hogy ki miben jó, milyen hangszeren játszik. Célunk nem igazán volt, inkább csak a magunk szórakoztatására vágtunk bele.

Kik a tagok? Mit lehet rólatok tudni?

Négyen vagyunk.

Luczek Áron a gitárosunk.

Selmeczi Csaba a dobosunk. Ő és én voltunk az oszlopos tagok.

Végh László. A kezdetekkor úgy volt, hogy szintizni fog, de ez az ötlet átment basszusgitárba.

Végül vagyok én, Bolyki Barnabás, aki éneklek és gitározok.

Milyen stílusban játszotok?

Ez egy nehéz kérdés, mert nagyon sok stílust képviselünk; szoktunk metált játszani, mondjuk az elég ritkán fordul elő, de rock a legfőbb, esetleg pop

Sok saját szerzeményetek van már? Vagy inkább feldolgozásokat adtok elő?

Van egy pár saját szerzeményünk, de ezek általában nem szoktak előadásra kerülni, mert ezek még eléggé kezdetlegesek. Legtöbbször még inkább saját feldolgozásokkal lépünk fel. Ezzel kapcsolatban van egy projekt-kezdeményünk/ötletünk, hogy még idén kiadnánk egy saját lemezt, de még nem tudjuk, hogy kivel és hogyan vegyük fel – még készülőben van.

Mik a sajátjaitoknak a fő témái? Ki írja őket?

Én főleg olyanokat szeretek írni, amik kicsit mások, mint a megszokott. Manapság nagyon sok az alter- és pesszimista szöveg, amik persze jók a maguk műfajában, de inkább a zenekar értékeit képviselő; életre ösztönző dalok mellett állunk.

Csabi és én szoktuk írni őket.

Hogy lehet elképzelni egy-egy próbát?

[zenekar tagjai felnevetnek]

A próbák érdekesen néznek ki. Most az Evangélikus központban tartjuk őket. Régebben Csabiéknál voltunk, ahol a szomszédok voltak a zavaró tényezők, amit úgy értek, hogy nem tudunk teljes erőbedobással játszani. Az elején nyilván hangolunk, aztán az kezdődik, hogy átbeszéljük, miket akarunk játszani, vagy koncertek előtt a számok sorrendjén megyünk végig. A zenélés után meg még beszélgetünk kicsit, majd indulunk haza.

Mik a jövőre nézve a terveitek?

Nyáron szeretnénk koncertezni és majd egy lemezt kiadni.

Milyen gyakran vannak fellépéseitek?

Általában az iskola dísztermében szoktunk játszani, vagy régebben Csabiéknál voltunk sokat. Idén márciusban a Könyvtár Klubban léptünk fel, nyáron pedig a Balatonnál leszünk.

Milyen gyakran szeretnétek?

Naponta. Nem, igazából amilyen gyakran csak lehet, de figyelembe véve azt, hogy mennyi időnk van. Nyilván ez nem annyira komoly dolog, hogy kétnaponta leüljünk próbálni -nyilván jó lenne-, úgyhogy a fellépések gyakorisága inkább csak a képességünktől és az időnktől függ.

Melyik ismertebb banda előzenekaraként koncerteznétek?

FISH!, meg persze az Iron Maden.

Hol helyezkedik el az életetekben a zenekar?

Mindenkinek egy elég erős központot jelent, erre tudunk támaszkodni a jövőben is. Tényleg mindenkinek fontos maga a zenekar mellett csak magában a zene is. Eléggé zene-központúak vagyunk, nekem akkor is az jár az eszemben, amikor nem kellene. Ez az egész a mindennapjainkban is kiéleződik, mert mindig kattogok, hogy a következő próbára milyen szövegeket vigyek, vagy a következő szólót ki játssza. Az is sokat elmond erről, hogy az utóbbi időben gyakrabban jártunk össze próbákra, szóval igen, eléggé elöl van.

Ki, vagy mi ösztönzött titeket a zenélésre?

Ismételten a bátyámékat tudom mondani. 11 éves voltam, amikor az eső koncertjükön jártam és nagyon irigyeltem őket, hogy milyen király, hogy saját bandájuk van, szeretik, amit csinálnak és értenek is hozzá, de az egész családomat hozhatnám példának, mert mindenki zenével foglalkozik.

[Áron:] Én régebben gitároztam zenetanárnál, de annyira akkor nem fogott meg. Aztán később ugye, ahogy Barnus is mondta, megalakult a New Finger és ha nekik sikerült, akkor nekünk miért ne? El is kezdtük és szerintem igazából ez volt az, ami előre vitt abban, hogy tényleg leüljek gyakorolni. Ilyenkor jó érezni azt, hogy együtt van a csapat és egy közös célért küzdünk.

[Csaba:] Az én életem egy zenebohócé, tehát bármit meglátok, vagy bármihez hozzányúlok, én azon meg akarok tanulni játszani. Így voltam ezzel a kezdetekkor is, egy kis buzgómócsing voltam, nagyon sokszor azon kaptam magamat, hogy hol nem lehetek, mert mindent én szerettem volna csinálni. Végül maradtam a dobnál és szerintem ez így is jó.

[László:] Én a zenét édesanyám jóvoltából kezdtem el. Ez ugye a zongorázással indult, de sosem vettem komolyan és nem fektettem bele kellő energiát és erőt, viszont amikor ez a zenekar megalakult, kiderült, hogy kellene egy basszusgitáros, elkezdtem tanulni rajta. Azt hiszem, hogy ez az életem legjobb véletlen dolga lett, ugyanis a zongorát soha nem szerettem, de a gitár nagyon magával ragadott. Tanárhoz is járok és tényleg imádok gitározni.

Mennyire támogatják a szüleitek a zenekart?

[B:] Amennyire csak lehet, hiszen a szüleimnek nincsen semmi gondjuk velünk; ha koncertünk van, támogatnak és adnak egy-két szakmai tanácsot. Szeretik és örülnek neki, hogy ezzel foglalom el magamat.

[L:] Az én szüleim is örülnek, főleg annak, hogy erre „pazarlom” az időmet és nem más, haszontalan dolgokra.

[Á:] Nálam is valahogy így néz ki, amiben csak tudnak, támogatnak. Akár abban is, hogy az erősítőt hozzák, vagy más dolgokat cipelnek, amik nehezebbek, szóval tényleg mindenben segítenek és nagyon cukik

[Cs:] Természetesen engem is támogatnak, segítenek spórolni, vagy kipótolják a hiányzó összeget, ami óriási segítség.

Ha visszapörgethetnénk az időt egy évvel ezelőttre, mit csinálnátok másképpen?

[L:] Saját életemben nagyon semmit. Viszont a zenekarral volt egy nagy lehetőségünk augusztusban, amit elfecséreltünk. Balatonon léphettünk volna fel egy városi rendezvényen, amiből akár egy kis bevételünk is lett volna, de hallgatóság biztos. Az a baj, hogy ezt kihagytuk, úgyhogy ezen változtatnánk.

[B:] Én egyetértek Lászlóval; az életemben biztos, hogy nem változtatnék semmit és az is biztos, hogy kár volt kihagyni azt a koncertet

[Á:] Nekem talán annyi lett volna, hogy hamarabb elkezdtem volna járni gitártanárhoz, mivel néha próbák alkalmával kisebb problémát okoz az, hogy a zene szolfézs része, szóval a zenei hangok, meg ilyenek nincsenek mindig meg. Nem tudom, pontosan hogy mondják ezeket, de a lényeg a lényeg, értitek, hogy mire szeretnék rámutatni.

[Cs:] Én ugyanígy csinálnék mindent. Az a koncert talán tényleg jelentős lett volna, de már mindegy.

Milyen egyéb zenei vonal van még az életetekben a zenekaron kívül?

[B:] Nekem rengeteg. Kórusokban éneklek, otthon szoktam olyan számokat írni, amik inkább egyedül hangoznak jól, mint csapatban, meg néha leülök a zongorához csak úgy, poénból, szóval nekem tényleg mindenem a zene. Lehet, hogy túlságosan is szeretek vele foglalkozni

[L:] Én a gitáron kívül még zongorázom, nem túl komoly szinten, de ezt már említettem. Ahhoz képest, hogy 8 éve zongorázom, nem látszik meg túlságosan

[Cs:] Azt lehet tudni, hogy a zenekarnak az egyik fő vonala a kereszténység, vagyis olyan szövegeket írunk nagyrészben a zenékhez, viszont vannak olyanok is, amiket nem nagyon tudnánk ilyen színvonallal játszani, ezért nekem volt egy másik bandám, -elég rövid életű- ahol kicsit kintebb terjesztettük a határokat, de az nem volt stabil, eléggé könnyen széthullott.

Mit üzentek az olvasóknak?

[B:] Hallgassanak jó zenéket! Ne gyöpösödjenek bele egy zenei műfajba! Én is sokáig csak egy együttestől csak egy albumot hallgattam és utána kinyílt a világ előttem -zenei szempontból természetesen-, és elkezdtem mindenféle zenét hallgatni és így találtam meg azt, ami igazán hozzám illik.

[Á:] Én azt tudom javasolni az olvasóknak, hogy ha ugyanúgy indultak el a zenei pályán, mint én, akkor ne csak az legyen, hogy egy hangszeren játsszanak, hanem gyűjtsenek maguk köré embereket, barátokat, akikkel szívesen leülnek és zenélnek. Ez a kedvet is nagyon fellendíti a zenetanulás iránt.

[Cs:] Én talán azt üzenném, hogy egy zenei társaságot nem lehet a zenei irányzatok miatt szétválasztani, vagy azért valakit elítélni, mert más zenét szeret. Mindenki elfogadhat minden zenei műfajt, mivel mindegyiknek van különlegessége. Szerintem ez a jó a zenében

[L:] Én egyetértek Barnussal és Csabival is. Barnussal abban, hogy mindenféle műfajt meg kell ismerni. Személy szerint én is rengeteg stílust kedvelek és hallgatok is. Csabival pedig abban, hogy senkit sem kell elítélni, megszólni azért, mert ő mást hallgat, vagy olyat, ami nekünk éppen nem tetszik.

 

Ha kedvet kaptál, hogy meghallgasd őket, akkor megteheted ezt június 22-én az S8 Underground Klubban.

 

/Interjút készítette: Tóth Zsófia/

/Fotó: Tóth Zsófia/

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.